CREZUL MEU

"EXISTĂ UN LUCRU MAI RĂU DECÂT OAMENII RĂI !
ESTE IGNORANŢA OAMENILOR BUNI !"

CĂI CĂTRE LUMINĂ

BINE AŢI VENIT ÎN LUMEA MEA !
Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 28 aprilie 2010

O stupiditate...


Dupa comunicatul ministrului Agriculturii,Mihail Dumitru, in care acesta precizeaza interesul Uniunii Europene pentru a imbunatatii conditiile de viata pentru porci si gaini,multi dintre semenii mei se vor simti discriminati,fiintele umane din Romania fiind obligate sa se alinieze la UE doar la capitolul preturi si dezavantaje,nu si la bunastare.
Scandalul găinilor stresate care fac ouă nesănătoase şi după ce o serie de organizaţii non-guvernamentale au atras atenţia asupra condiţiilor în care sunt crescute multe dintre animalele din ferme, ministrul Agriculturii a anunţat ieri că urmează să promoveze în Guvern două acte normative privind bunăstarea păsărilor şi porcilor. Proiectele prevăd acordarea de ajutoare de stat pentru crescătorii industriali de păsări şi porci care vor fi obligaţi să respecte anumite condiţii. Distragerea atenţiei cu "diverse obiecte" pentru a preveni agresivitatea, locuri de cazare curate şi uscate, mai mult spaţiu, manipulare "cu blândeţe" sunt doar câteva dintre măsurile pe care, pentru a obţine bani de la stat, crescătorii de păsări şi de porci vor fi nevoiţi să le respecte. Patronii de ferme îşi vor putea acoperi astfel, cu bani de la stat, o parte din cheltuielile suplimentare pe care le vor face pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru necuvântătoarele din ferme. Suma estimată pentru acest an pentru bunăstarea zburătoarelor este estimată la circa 46 milioane euro, iar cea pentru porci - 56 milioane euro, în total 102 milioane euro. Sunt vizate 28 de milioane de găini şi 2,7 milioane porci din ferme. Cererile de ajutoare de stat vor fi depuse la centrele judeţene ale Agenţiei de Plaţi şi Intervenţie. Cele două proiecte de acte normative prevăd 13 măsuri de bunăstare, şase pentru păsări şi şapte pentru porci.
In final,nu pot decat sa conchid ca, daca romanii isi doresc sa beneficieze de o maxima atentie din partea guvernantilor ,trebuie sa recurga fie la ingineria genetica pentru a se metamorfoza din fiinte umane in necuvantatoare sau la "teatru",guitand sau cotcodacind fiecare dupa talentul sau!

duminică, 25 aprilie 2010

O amintire cu parfum de vesnicie



Se zice ca vesnicia s-a nascut la sat.Poetul nascut la Lancram,Lucian Blaga,aducand argumente in acest sens poezii care au parfum de nemurire.
Eu,fire visatoare,cautam ridicand ochii spre cer un sens al omului pe pamant.Intr-o forma voalata,zi de zi,primeam semnale ca lumea este ancorata in vesnicie,ca tot ce ne inconjoara de la firul de iarba calcat in picioare pana la orhideea ,intens, ocrotita,descriu un univers care ilustreaza intregul,fiecare element al sau fiind o caramida esentiala pusa la temelia Zidirii.
Ma bucuram ca un copil de ceea ce descopeream.Ma refugiam in dialoguri cu mine insumi,ori de cate ori o intamplare isi puse amprenta asupra gandurilor mele.Incercam sa inteleg lumea ,cand,in mod firesc ,trebuia doar cu pretul unei priviri sa culeg lumea in mine si,parte cu parte,capitol dupa capitol,sa o parcurg cu mintea si inima ,traind, cu vie intensitate,fiecare clipa cuibarita in cugetul meu.
Neintelegandu-ma ,cautam explicatii.Suparat pe mine insumi ca dovedeam atata neputinta,am batut la alte porti.Desi usile pareau ferecate cu paienjenis ce marturisea ca pe acolo nu a trecut cam demult picior de om;de dincolo ,auzeam glasul de bronz al tacerii care parca m-a imbiat sa nu-mi pierd rabdarea si nadejdea.Uluitor,era faptul ca usa ferecata permitea unei raze de soare sa-mi scoata gandurile indoliate de pesimism din umbra,luminand cararea spre Bine.
Asa am descoperit poteca pe care urmam sa calatoresc fara teama ca vreo ratacire ma pandeste de dupa colt.Potecuta aceasta ,desi o botezasem "stil de viata",de fapt numele ei era altul,mult mai simplu,mai natural,mai aproape de Adevar,numele ei fiind Credinta.
Ceea ce a incercat mama sa-mi inoculeze inca din frageda pruncie,avand convingerea ca are datoria de a-mi arata Calea cea dreapta vorbindu-mi despre Imparatia lui Dumnezeu si de scopul vietii ,Mantuirea;intr-un moment inopinat,intr-un context precipitat de panica,in anii liceului,rasari de sub brazda mintii mele,gandul ca niciodata nu am fost singur,mereu am avut pe Cineva in preajma,veghiindu-ma fara sa ma stinghereasca in vreun fel.
In vremea liceului,in urma cu 27, ani,cand m-am aflat la Internatul Liceului Industrial din Cehu-Silvaniei,am avut parte de o intamplare care mi-a marcat existenta.
Pe atunci,ateismul era politica de stat,iar formarea "omului nou, multilateral dezvoltat" devenise un obiectiv al regimului socialist.Nici nu doresc sa-mi mai amintesc de aberatiile sistemului,de lipsurile de care am avut parte,de indoctrinarea la care am fost supus.Vremuri de trista amintire,ar zice unii;insa eu consider ca in tot raul este si un bine,iar acele timpuri m-au ajutat sa inteleg mai usor diferenta dintre dictatura si democratie ,dintre socialism si capitalism si ,nu in ultimul rand ,dintre ateism si credinta.
Momentul pe care doresc sa-l evoc s-a intamplat intr-o dupa amiaza de decembrie a anului 1983:Un coleg m-a strangulat,in joaca, cu fularul ce-l aveam la gat ,incat animarea mea a durat minute bune.Eu ,desi inconstient,parca eram martor la o scena dintr-o piesa de teatru,eu fiind pentru prima oara in rolul principal.Cu toate ca era dupa-amiaza,eu am avut impresia ca bolta cereasca e plina de stele,iar de acolo dintre ele, se iti o lumina stralucitoare din care izvori o mana care ma mangaie pe crestet,iar apoi ,ca si cand ar fi vrut sa-mi ridice un val de pe ochi,se retrase de pe chipul meu ,ca o falfaire de aripi de porumbel,iar apoi,in zbor spre inaltimile celeste ,devenise o scanteie care ,in pofida legilor fizicii,pe masura ce se departa,devenea mai mare,pentru ca in final sa fie aidoma unei stele pe firmamentul albastru.
Pret de cateva minute,am avut dovada vie ca lumea nu se termina aici,ca dimensiunile pe care le-am identificat ,ca un spectator,reprezinta un univers nou ,compus din imagini cuceritoare,neatinse de rugina timpului.
Din acel moment in care din samanta mortii incolti viata,optica mea s-a schimbat radical,mereu simtind in umbra mea, ceva sau cineva, care imi veghea fiecare pas,oferindu-mi sansa de a vedea lumea cu alti ochi,venind in slujba maximei :Ceea ce nu te doboara,te intareste.
Mai tarziu,am devenit preocupat de fenomenele extra-senzoriale,lecturam orice lucrare de parapsihologie,incercand sa ma inteleg mai bine.In aceasta foame de lectura,am gasit explicatia cauzei pentru care viziunea mea asupra vietii si a mortii s-a schimbat radical:Povestea Ingerului Mortii.
Se spune ca, atunci cand omul trage sa moara,Dumnezeu ii trimite Ingerul Mortii,care este un inger ce poarta pe aripele sale multi ochi,iar daca Dumnezeu,in mila Lui,decide ca omul respectiv sa nu moara,il chema inapoi pe Ingerul Mortii,numai ca acesta ,inainte de a se intoarce,isi desprinde un ochi de pe aripile lui si-l daruieste celui ce trebuia sa moara.Iar muribundul,revenind la viata,din clipa aceea o va vedea altfel.
De multe ori am reflectat la cele intamplate,dorind sa inteleg mai profund "clipa" cu parfum de vesnicie care mi-a imbalsamat sufletul.In momentele grele,cand i-am pierdut pe cei dragi,experienta din adolescenta mi-a alinat dorul,alimentandu-mi nadejdea ca "viata" nu se termina aici,ca exista si "dincolo",sub o alta forma , viata.
Nimeni si nimic nu au reusit sa-mi perturbe perceptia mea despre lume.Mai mult,cu fiecare zi pe care mi-a lasat-o Dumnezeu, incerc sa-L regasesc in fel si chip ,sub forma Binelui,bucurandu-ma ca un copil de prezenta Omului Frumos,asa cum bine l-a definit Dan Puric pe omul cu demnitate crestina,intarindu-mi credinta cu nadejde si inmiresmandu-mi mintea si inima cu parfum de vesnicie.

marți, 20 aprilie 2010

Pasi spre Apocalipsa...




Privind in sus ,la cerul albastru ,mangaiat de razele binefacatoare ale soarelui,am incercat sa ma racordez la dialogul dintre om si natura in momentele in care prietenia lor mult visata a devenit iubire,incoronand omul cu bunatate ,iar tainica natura cu o desavarsita frumusete.
Din pacate ,prietenia invocata mai sus, s-a racit,devenind o umbra care isi mareste arealul si densitatea,acoperind ,in cel mai fericit caz ,in ignoranta, relatia lor fireasca,ca o revarsare a raului peste toate campurile vietii,ca o intunecime de inceput de lume peste care lumina binelui nu poate domni.
La inceputul istoriei Pamantului,cand s-au format oceanele si marile,s-au delimitat si primele arii de uscat-continentele.De atunci ,a inceput lupta neintrerupta dintre apa si uscat ,dintre fortele interne(care ridicau lanturi de munti si vulcani)si fortele externe(apa si aerul in miscare).
In afara de Dumnezeu si de legile ce o proteguiesc, natura nu se lasa stapanita de nimeni si nimic.
Natura are legile ei ,simple ,dar imuabile.
Probabil,legea conservarii materiei a lui Lavoisier care stipuleaza ca "In natura, nimic nu se pierde,nimic nu se castiga,totul se transforma",este una din legile de capatai care explica sorgintea Puterii naturii.
Faptul ca nu respectam natura,facand orice de dragul castigului ,o determina sa reactioneze ,uneori,chiar sub forma unor intemperii care reflecta Forta naturii,faptul ca ea nu poate fi biruita de nimeni.Cutremurile,inundatiile ,seceta,uraganele,eruptiile vulcanice si efectele catastrofale ale tsunami-urilor sunt cateva dintre rezultatele pilduitoare pe care natura o ofera omului ce actioneaza in detrimentul ei.
Dezechilibrele creeate ,cu buna stiinta sau nu,cauzeaza stari de ingrijorare in sanul celor ce inteleg importanta pastrarii armoniei si ,implicit, a echilibrului in natura.
Natura vindeca boli pe care medicina clasica le-a trecut in categoria incurabile,dar ea,desi imbolnavita,semnaleaza pericolul care ne paste ,daca nu contribuim la regenerarea ei.
Cine-si asaza viata pe responsabilitate, este un prieten al naturii.
Cel care ignora semnalele primite de la natura si persista in nelegiuiri ,nu pricepe ca ,prin fiecare act samavolnic al sau,distruge pana si speranta ca regenerarea naturii este inca posibila.
Natura trebuie ocrotita !Faradelegile la care am supus-o ,ne obtureaza puterea de intelegere a situatiei,plasandu-ne in zona pesimismului si a inactiunii in scopul indreptarii,departandu-ne ,prin ignoranta si rea-vointa,de normalitate si apropriindu-ne incet,dar sigur,de infricosatoarea Apocalipsa.
Natura ne ofera tot si ne cere foarte putin:doar sa o respectam!

duminică, 18 aprilie 2010

Razbunarea naturii



Activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull este in crestere, au anuntat, sambata, cercetatorii care il supravegheaza.
Coloana de cenusa degajata de vulcan s-a ridicat, sambata, la o altitudine de 8,5 kilometri, fata de 6 kilometri cat era vineri, Proiectarea de cenusa provocata de racirea rapida a lavei va continua atat timp cat exista gheata pe varful vulcanului, care este acoperit de un ghetar.
Cercetatorii vor sa survoleze in curand vulcanul pentru a determina cantitatile de gheata care s-au topit si pentru a stabili cat timp va mai erupe.
Norul de cenusa aruncata s-a raspandit pe intregul continent european si a paralizat deja traficul aerian in multe tari.
Norii de cenusa vulcanica care contin particule fine abrazive de roca sunt periculoase pentru aeronave.
Transportul aerian ar putea ramane perturbat cateva saptamani sau chiar luni.
Ultima data cand a erupt vulcanul islandez, in 1821, eruptia a durat, cu unele pauze, doi ani.

Ca si o consecinta a acestui fenomen este scaderea temperaturii medie pe glob cu 0,5 grade, spun specialiştii. Asta, din cauză că, odată ajunse în stratosferă, particulele din nor pot duce la scăderea radiaţiei solare directe.

Vulcanii erup diferit, in functie de compozitia magmei ce se afla la suprafata, cantitatea de gaz din magma si tipul de ventru vulcanic din care erupe. In general, cu cat lava este mai vascoasa, cu atat eruptia va fi mai exploziva. Eruptiile explozive pot expulza o mare cantitate de material in aer. Eruptiile nonexplozive produc rauri de lava si expulzeaza foarte putin material in aer.

Formatiunile vulcanice sunt formate prin acumularea de magma . Magma poate erupe prin unul sau mai multe ventre vulcanice, care pot fi o singura deschizatura, mai multe deschizaturi, sau o crapatura lunga, numita vent de fisura. Se formeaza in adancul pamantului, in general, in mantaua superioara. Pentru a se forma magma, este nevoie de temperatura si de presiune foarte ridicate. Mantaua solida trebuie topita la conditii intalnite de obicei la adancimi de 80 pana la 100 km sub suprafata pamanului.O data ce mici picaturi de magma se formeaza, ele incep sa se ridice deoarece magma are o densitate mai mica decat rocile ce o inconjoara. Aceste picaturi se aduna, formand adevarate rauri de magmaDupa fiecare eruptie, este adaugat un nou strat vulcanului, acesta crescand in marime.

Un vulcan activeste format din : lava, fragmente de roca si gaze. Tipul si cantitatea de material care erupe dintr-un vulcan activ depinde de compozitia magmei din interiorul vulcanului.

Lava reprezinta magma care se rupe si erupe dintr-un vulcan. Daca magma este lichda, aunci va curge de-a lungul vulcanului, catre bazele sale.

Fragmente de roca sunt expulzate in aer. Ele includ si cenusa, fragmente cu diametru mai mic de 2 mm. Cenusa cea mai fina este numita cenusa vulcanica si este formata din particule ce au un diametru mai mic de 0,06mm.

Gazele, in prima etapa, sunt eliberate de vulcani sub forma unui jet. Eliberarea instantanee de gaz vulcanic aflat sub presiune este forta ce duce la eruptii. Gazele provin din magma propriu-zisa, sau din contactul dintre magma incinsa si apa. Majoritatea gazelor vulcanice cuprind vapori de apa, dioxid de carbon si dioxid de sulf.

Eruptiile produc direct si indirect pericole asupra oamenilor si a poprietatilor, atat in aer cat si pe pamant. Asemenea pericole sunt: raurile de lava, cenusa. Unele rauri de lava mai contin si cenusa incinsa, fragmente de roca, chiar si gaze. Acestea sunt mortale din cauza temperaturilor inalte(peste 850 grade) si a vitezei ridicate, de peste 250 km/h. De asemenea, acumularile masive de cenusa vulcanica, mai ales daca sunt udate de ploaie, duc la ruinarea recoltelor de cereale.

Pericolele indirecte sunt de obicei efecte nonvulcanice, care acompaniaza euptiile. Acestea sunt: cutremurele, tsunami, ploile cauzate de cenusa, bolile si infometarea ce apar dupa eruptiile vulcanice. Tsunami sunt uriase valuri seismice, de-a lungul oceanelor, generate de miscarea instantanee a rocilor ce alcatuiesc platforma marina. Aceasta miscare instantanee este cauzata de cutremure uriase, sau de prabusirea unei insule vulcanice, in timpul eruptiei unui vulcan. De asemenea, depozitele de materiale vulcanice pot duce la defertilizarea pamanturilor, la moartea animalelor si , in ultimul rand, la foamete.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Un pas mic,dar mare


Omule,indrazneste si coboara in inima ta si vei descoperi ca exista o potecuta intre gand si ea,ce te pazeste de orice rataciri,chiar daca ,uneori,zborul tainic al gandurilor tale se incumeta sa cuprinda in "privirea"sa nemarginirea,intregindu-te ,Omule,cu nadejdea de a redescoperi Frumosul,in folosul schimbarii tale din ceva in Cineva!

vineri, 9 aprilie 2010

Adevaratele valori...


-->

Adesea ,uitam ca ,indubitabil,cel mai de pret lucru este Viata, uitand ca bucuria cea mai mare este Iubirea si cea mai inaltatoare virtute a omului este Credinta.
Inca din copilarie, am aflat ca Iisus este Calea ,Adevarul si Viata,iar Sfanta Scriptura este busola ce orienteaza corabia vietii.
Tot in frageda pruncie,am aflat ca viata este un miracol.Chiar un trandafir ce inmugureste intr-o tufa si se preface intr-o floare frumoasa si bine mirositoare este una din minunile lui Dumnezeu.Sa privim pasarile,iepurasii ,veveritele si vom vedea miracolul vietii in toate acestea.Atat flora cat si fauna sunt un mediu divin incarcat cu puteri creatoare.Materia lor este un ocean agitat de spirit ,o argila batatorita si insufletita prin Cuvantul intrupat,Logosul vesnic"prin care toate s-au facut".
Omul insusi este o minune.El este unic:nu este in lume nicio fiinta asemanatoare lui.
In crestinism,omul trebuie sa se bucure de viata intr-un mod in care sa-i dezvolte personalitatea morala si spirituala,sa se bucure de frumusetea creatiei lui Dumnezeu.Modelul nostru trebuie sa fie Iisus Hristos,iar valorile noastre de capatai trebuie sa se concretizeze in obtinerea Mantuirii.
Iisus nu a ucis, dar a fost rastignit pe cruce, nu era invatat si totusi i se spunea
Invatatorule, nu avea armata si totusi era de temut, nu avea servitori si totusi i se spunea Stapane, nu avea medicamente dar era Vindecator de suferinte, a fost ingropat, a inviat si drept urmare traieste in sufletele noastre si peste toate... este DUMNEZEU, Tatal nostru cel Ceresc!
Sa nu uitam nicicand ca Puterea lui Dumnezeu e in noi!Noi putem primi acest dar divin in fiinta noastra prin :rugaciune,Sfanta Impartasanie,Sfanta Evanghelie si umilinta.
Sa nu omitem niciodata ca scopul vietii este sa ajungem la maturitatea Omului desavarsit Iisus,pentru ca am fost creati "ca sa fim sfinti si fara de prihana inaintea Lui,in a Sa iubire"(Efeseni 1,4-5).
Hristos,inceputul si sfarsitul,Alpha si Omega,neasfintita lumina a lumii,sa ne calauzeasca pretutindeni si sa ne ajute sa ne pazim ,cu trezvie si prudenta, usa sufletului nostru!

joi, 8 aprilie 2010

Vorbe cu Talc


În grădina largă-a vieţii, omul seamănă cu-o floare:
Vine toamna ... cade bruma ...
Biruită, floarea moare,
Dar rămâne amintirea celor buni, care-şi iau drumul,
Cum din floarea-mbătătoare ne rămâne, scump, parfumul!


Pururea, înţelepciunea are culmi ce urcă-n stele
Şi, de veacuri, fericirea stă pe culmile acele.
Aşadară, fericirea, în zadar o cată unii,
Dacă nu pot să atingă culmile înţelepciunii!


Câinelui ce-mi stă-n ogradă, îi arunc de azi pe mâine,

Pentru paza lui cinstită, câte-un colţ uscat de pâine
Şi, de câte ori mă vede, prin ogradă sau în prag,
Câinele, cu-a lui privire, îmi arată - atâta drag,
Încât, grai de om să aibă, şi iubirea lui fierbinte
Mai duios, el n-ar fi-n stare să mi-o spună prin cuvinte ...

Un argat, ţinut de milă şi sătul numai de bine,
Cu nespusă vrăjmăşie caută mereu la mine
Şi, din ambele fiinţe căror astfel le dau pâine,
Eu mă-ntreb în toată clipa:
"Care-i om şi care-i câine?"


Sfânta moarte, totdeauna secerând după-al ei plac,
Nu-ţi ia-n seamă bogăţia; când te ia, te ia sărac.
Pentru că, întreg avutul ce în viaţă tu l-ai strâns,
Ea îl dăruieşte celor cari te duc la groapă-n plâns,
Ca şi cum ar vrea să-ţi spună:
"Ai strâns aur ca tezaur,

Pe când Dumnezeu îţi cere numai sufletul de aur!"

De-ai primit un dar, tu cată bucurii prea mari să n-ai;

Cei mai mulţi, când îţi fac darul se gândesc: ce-o să le dai?
Bogăţia, ca femeia, câte-odată stă de şagă:
Vine pe neaşteptate şi te lasă când ţi-e dragă!

Dacă vrei vrăjmaşul de-astăzi să te-mbrăţişeze mâine,
Pentru piatra ce-ţi aruncă, tu aruncă-i lui o pâine.
Tigrul, gata să sfâşie, îl vei face astfel câine!
Poţi găsi, când ai pierdut, un ac în aria cu grâu,
Un cal sălbatic în pustiuri, un peştişor scăpat în râu,
Un corb în noapte când nu ard, pe cer, nici stelele, nici luna,
Dar cinstea ta, când ai pierdut-o, pierdută-i pentru-ntotdeauna.

În răsfăţ de-ţi creşti copilul şi-l laşi zilnic fără frâu,
Tu ai semănat neghină, socotind că semeni grâu.
De trei ori: vai ţie, mamă, în asemeni greş, că mâine,
Vei mânca, muiată-n lacrimi, cea mai otrăvită pâine!

(Vasile Militaru-Vorbe cu Talc)

P.S.
Aceste Vorbe cu Tâlc au izvorât dintr-o adâncă iubire de oameni. Scrise cu dorinţa de a folosi poporului - drept o cinstită călăuză pe căile tuturor virtuţilor...
Vă mulţumesc, dragii mei cititori, pentru dovada ce mi-aţi făcut astfel, confirmând înşivă că sămânţa acestor învăţături morale n-a căzut pe piatră seacă, ci a prins rădăcini în ogorul sufletului vostru, din care va ieşi rod luminos...
Deci nu din trufie, ci ca să vă arăt cât de mare este mulţumirea ce simt că v-am putut fi de un asemenea folos, mi-aş lua voia să vă spun că, de s-ar încheia şirul zilelor mele pe pământ mâine, aş socoti împlinită o bună parte din datoria mea de om...

Imnul Vietii


Viata este singura ta sansa – ia-o in serios!

Viata este o frumusete – admir-o!

Viata este o bucurie – savureaz-o!

Viata este o provocare – raspunde!

Viata este un vis – adu-l la realitate!

Viata este o datorie – indeplineste-o!

Viata este un joc – joaca-l!

Viata este un pret – pretuieste-o!

Viata este o avere – foloseste-o!

Viata este dragoste – daruieste-o!

Viata este un secret – dezleaga-l!

Viata este o promisiune – infaptuiete-o!

Viata este un necaz – invinge-l!

Viata este un cantec – canta-l!

Viata este o batalie – lupta!

Viata este o aventura – accept-o!

Viata este o recompensa – merit-o!

Viata este viata – TRAIESTE-O!

(Maica Teresa din Calcutta)