CREZUL MEU

"EXISTĂ UN LUCRU MAI RĂU DECÂT OAMENII RĂI !
ESTE IGNORANŢA OAMENILOR BUNI !"

CĂI CĂTRE LUMINĂ

BINE AŢI VENIT ÎN LUMEA MEA !
Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

luni, 17 mai 2010

Dirigintele




Intr-o clasa numita Romania,in 2010,elevii stau in banci,asteptand cu lehamite ora de dirigentie.
Dirigintele,poreclit si Zeus,cu privirea-i prietenoasa ,indulcita de nenumarate sprituri,incat propriii ochi ,parca vor sa-si dea intalnire pe chipul lui hidos,cu accente mongoloide,se aseza la catedra si,cu un teatralism bine-exersat in ultimii 20 de ani,prefacandu-se mereu ca este aproape de sufletul elevilor sai,isi aranja ochelarii pentru a putea citi din agenda in care isi notase cateceva despre fiecare elev al sau.
Dupa ce-i incuraja pe copii,spunandu-le ca aceasta clasa nu este in pragul desfiintarii,cum este clasa elena,cu toate ca,pe surse,se afirma raspicat ca nu este nici departe de acest dezastru,dirigintele il lua in colimator ,cu zambetul pe buze,pe elevul sau cel mai zelos,un copil ochelarist,bondoc,cam tocilar la materiile pe care Zeus i le preda, elevul Bocaneala,care ,desi ,eminent,la purtare fata de diriginte, gresise foarte mult in relatiile cu ceilalti,incat merita exmatricularea .Insa,pe acesta ,il trata cordial,ca pe un prieten de pahar,cu un spirit ludic,oferindu-i mereu sansa reabilitarii,recompensandu-l ,in ciuda parerilor celorlalti,cu note mari la obiectul de reformare a statului,unde chiar domnia sa ii este profesor.
Pentru a preveni dezastrul,trecu la mijloace de persuasiune pentru a-i lamuri pe copii de ce fiecare dintre ei ,bogat sau sarac,trebuie sa-si aduca de acasa banii pentru rechizite,pentru ca orele sa decurga in mod normal,sa nu se intample vreo nenorocire ca in clasa elena.
Primul vizat fu elevul Popescu.
_Taica-tau,lucreaza tot la Stat?
_Da,raspunse elevul ,mandru ca tatal lui este bugetar.
_Bine,atunci tu trebuie sa aduci 25% din leafa tatalui!
Copilul schimba fete,crucindu-se,apoi se aseza.
Dirigintele il lua in ocular,cu o privire dispretuitoare,pe un elev care cam repetase clasa.
_Ba,taica-tau,mai lucreaza?
_Nu,este pensionar.
_Sa-i transmiti ca-l inteleg foarte bine,fapt pentru care,din solidaritate,sa-ti dea sa aduci la scoala numai 15% din pensia lui!
Copilul ramase ca la dentist.
Dirigintele il dezmetici cu o intrebare:
_Cata pensie are?
_350 de lei.
_Bine,zise compatimitor profesorul.Atunci tu sa aduci numai 15 % din pensia lui,ca de era pensionar de lux trebuia sa plateasca si o taxa de solidaritate de 90%!
Copilul ramase fara replica,parca neintelegandu-l pe diriginte.
Dirigintele puse apoi ochii pe un elev care avea hainele cam roase de atata purtat.
_Ma,tu de ce nu-ti iei alte haine?!Umbli ca un cersetor,ca un gauzar refuzat,ca o tiganca imputita.
_Fiindca nu avem bani.Tata e somer,iar mama tocmai a iesit din somerie.
_Bine,ma !Vorbesc io cu croitorul Bercea Mapamond sa-ti faca haine "fara numar" sa fii si tu mai acatarii,insa pana atunci,tu sa aduci numai 15% din ajutorul de somaj al tatalui!
Timpul zbura.Era aproape de pauza.Dirigintele se uita la ceas,apoi hotari sa nu-l intrebe nimic pe Ionut Proprietatea,oricum el n-are lei(numai Euro) si nici bani de dat(numai de luat).
Inainte de a se ridica de la catedra ,le ceru elevilor sa fie cuminti,sa nu uite ce le-a spus,apoi ii scruta pe fiecare in parte cu privirea-i dominatoare,pentru ca in final ,arborand un zambet plin de subintelesuri,sa o soarba din ochi,cu o uitatura libidinoasa,pe eleva lui preferata.
Limbajul sau non-verbal,il sprijini,finalmente ,cu o avertizare:
Sa nu iesiti cumva din vorba mea! Ca e de rau! adauga pe un ton zeflemitor.
Unul dintre elevi,ceva mai curajos,Papagalul,fiul unui lider de sindicat,interveni cu aplomb:
_Nu e corect,domnule diriginte, sa aducem bani de acasa!
_Bine ,Bogdane,tu ada-i de pe strada!adauga hahaind dirigintele.
_Nu ! rabufni elevul.
_Unde te crezi ,ma jigodie?...Spune-i lu' tata-tau sa treaca pe la scoala sa-i dau si lui o lectie de dirigentie!
Copilul vru sa riposteze,dar colegul lui de banca,fiul unui patron,il trase de maneca si-i zise ,soptind:
_Fii atent!Dirigu' e "pericoloso sporgersi"!Pe tata l-a "aranjat" anu' trecut cu "forfetaru".
Copilul liderului de sindicat,tacu o clipa,apoi isi drese glasul,pregatit sa replice:
_Ce se intampla cu cei care nu castiga nimic?
_Vor da 15% din alocatie si 15 % din Nimicul parintilor!adauga cu o malitiozitate evidenta,in timp ce-i mangaie ,,pofticios,cositele blonde ale elevei sale preferate.
Asa , cu un amestec de veselie si disperare ,se incheie ora de dirigentie.Erau inca multe de spus,insa timpul curge,sinuos,ca o mangaiere pentru elevi ca Bocaneala si Ionut Proprietatea ,in timp ce pentru altii ,cei mai multi,timpul se scurge asemenea "raului" printr-un "ciur" inca neciuruit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu